Fra frivillig til mannskap

Elise på James CookElise Gjærde sprer gjerne gleden av dugnadsånd, når The Tall Ships Races kommer til Ålesund i sommer. Samholdet og opplevelsen for livet, er bare noe av det hun mener folk vil kunne oppleve.

Elise var frivillig for første gang under Cutty Sark 2001 i Ålesund. Som 21-åring og nyutdannet i musikk fra Newcastle, falt liaisonrollen for den gule skuta James Cook, helt naturlig.

− Det var morfar og jeg som meldte oss som frivillige sammen, han var liaison for ei nydelig stor seilskute, Shabab Oman, og jeg for James Cook. Jeg så ikke morfar så ofte under arrangementet, men minnene deler vi sammen.   

Morfar, Erling Rørstad, er nå blitt for gammel forteller hun, men Elise skal i år igjen stille som frivillig når seilskutene kommer innover fjorden.
 
Elise

Møtet med seilskuta

Vi har satt oss ned i en sofa på en lokal kafe. Hun kommer rett fra Seniorkorøving på Klipra, hvor hun er dirigent, men det tar ikke lange tiden før hun allerede mimrer tilbake og med et bredt smil om munnen forteller om James Cook som var tidlig i havn den morgenen.

Elise tar i mot skuta fra Newcastle og ønsker mannskapet hjertelig velkommen til sin hjemby. Kledd i den blå jakka og den sorte kapsen, som var kjennemerket for de frivillige under Cutty Sark i 2001, leverer hun over praktisk informasjon om havna og seilskutefesten.

Kapteinen og Elise kommer fort i prat om steder som kan besøkes før festen virkelig er i gang. Hun drar frem sin stolte patriot, og forteller iherdig om en fantastisk fjord; Geiranger.

− Det var da han ba meg bli med dem, sier hun entusiastisk. I neste sekund suser jeg hjemover for å hente en sovepose og noe rent undertøy!

Om bord

En del av mannskapet

− Plutselig var jeg en del av mannskapet, ikke lenger en liaison som nettopp tok i mot dem i Ålesund.  Jeg har aldri opplevd noe lignende! Jeg satt oppe midt på natta på ei seilskute i stillheten og vi bada i Geirangerfjorden i iskaldt vann. Det var da jeg virkelig fikk ta del i andres oppfatninger av landet vi bor i, for det er lett å glemme hvor fantastisk fint vi har det her.

Elise tenker ofte tilbake på de gode minnene og forteller meg at skuta James Cook hadde medseilere fra et program for vanskeligstilte ungdommer.  

− Opplevelsene og inntrykkene til ungdommene, som jeg fikk ta del i, var fantastiske. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk sjansen til å møte dem og bli med på en liten del av seilturen. For det er virkelig en “once in a lifetime”-opplevelse.

Det er derfor hun ikke er i tvil over å spre gleden sin rundt frivillighet videre til årets The Tall Ships Races i Ålesund.
 
Elise

Frivillige er viktige

Hun titter på mobilen sin og ser at vi har knapt med tid igjen, hun skal videre på jobb nå, på Kulturskolen. Elise forteller meg at det er nødvendig med arrangementer som The Tall Ships Races for å vise frem hvor flott vi har det i Ålesund og på Nordvestlandet.

− Det ligger virkelig en stor stemning rundt det å være frivillig. Samholdet, menneskene og, ja, til og med klærne! For det er de frivillige som er viktige, vi drar lasset sammen og arrangementer som dette kan ikke gjennomføres uten.

Selv om hun ikke har noe spesiell interesse for det maritime liv, sier Elise at å kunne få vise frem byen, betyr mye for henne. I år får hun med ektemannen som frivillig, Sindre Nakken.

− Mitt tips, som jeg har lært av erfaring, er å dra med familien, det å engasjere seg sammen blir virkelig en opplevelse for livet!

Og når jeg spør henne hva hun helst kunne tenkt seg som arbeidsoppgave som frivillig i år, nøler hun ikke. 

− Jeg vil veldig gjerne få være liaison igjen, smiler hun lurt.